Nepříjemní spolucestující

Jak se chovat v případě ohrožení ve vlaku? Bohužel občas se stává, že cestujeme ve vlaku s někým kdo smrdí, huláká, je ožralej nebo nezavře klapačku a všechny kolem sebe přesvědčuje o svých pravdách: „Nemám snad pravdu?“ Co dělat v případě, když jeho jednání je už za hranou toho, co je únosné? Kontaktujte průvodčího. A pokud průvodčí není nebo je na druhém konci vlaku, volejte přímo policii na lince 158. Oznamte ji nejen pachatele, ale hlavně popsat policii ve kterém vlaku jedete. Policie ČR je již schopna se spojit s personálem vlaku, resp. nechat si zastavit vlak v příští stanici pro případný zásah.

Pro zvýšení bezpečnosti zejména ve večerních a v nočních vlacích doprovází vlaky ČD ochranka.

Policisté mezi cestujícími

V rámci společného projektu Českých drah a Policie ČR mají policisté už rok možnost výhodněji cestovat vlaky ČD. Cenově výhodnější In Karty si za tu dobu pořídilo více než 1 100 příslušníků policejního sboru. Přítomnost policistů na palubách vlaků také pomáhá vlakovému personálu při řešení případných incidentů.

„Nabídku zvýhodněného jízdného nevnímám pouze jako drobné poděkování těm, kteří každý den riskují své zdraví pro ochranu ostatních. Zároveň chceme, aby s našimi vlaky policisté cestovali, protože pokud během cesty dojde k bezpečnostnímu incidentu, může náš vlakový personál požádat přítomného policistu o pomoc, což zrychlí a zefektivní řešení takovýchto situací. Máme i vazbu od kolegů z vlakových čet, že se cítí bezpečněji, když ví, že mají ve vlaku policistu, na kterého se mohou obrátit. Zkušenosti posledního roku ukazují, že naše spolupráce je prospěšná pro obě strany,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

České dráhy společně s Policií ČR spustily projekt, jehož cílem je zvýšení bezpečnosti a zrychlení řešení případných incidentů ve vlacích, v březnu roku 2023. Příslušnice a příslušníci policejního sboru si mohou pořídit v mobilní aplikaci Můj vlak virtuální In Kartu s aplikacemi IN 25, IN 50 a IN 100 za poloviční cenu.
Nejpopulárnější volbou je pořízení si aplikace IN 100, ta tvoří více než polovinu z celkového počtu prodejů. Cestující policisté již několikrát poskytli asistenci vlakovému personálu, kterému například pomáhali při vylučování agresivních osob z přepravy.

„Jednou z cest, pomocí které se snažíme stabilizovat personální situaci u Policie ČR, je i nabídka benefitů, kterou jsme touto formou mohli díky spolupráci s Českými drahami rozšířit. Spolupráce je oboustranně výhodná, jelikož už prostá přítomnost našich příslušníků ve vlakových spojích bezesporu přispívá ke zvýšení bezpečnosti, což je naším společným zájmem,“ říká policejní prezident Martin Vondrášek.

Ve spolupráci s policií České dráhy také v uplynulém roce zintenzivnily bezpečnostní akce proti vandalům a sprejerům, kteří poškozují vlaky národního dopravce. Za poslední rok bylo evidováno více než 460 případů sprejerství na vozidlech ČD. Škoda vzniklá v souvislosti s jejich odstraňováním překračuje částku 15 milionů
korun.

Posílení hlídek na tratích ve Středních Čechách a v Praze

České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou dál zvyšují bezpečnost. Nasazují více než tři desítky hlídek ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než třiceti hlídek, které dohlíží na bezpečnost a pořádek ve vlacích na hlavních tratích. Hlídky nejenže asistují vlakovému personálu při řešení situací s problematickými cestujícími, ale také provádí dohled nad vlaky v obratových stanicích.

„V září jsme měli k dispozici šest hlídek, které dohlížely na bezpečnost v našich vlacích, nyní už je takových hlídek více než třicet a pokrývají všechny hlavní tratě, kde příměstské vlaky jezdí. Tyto hlídky například pomáhají vlakovému personálu s problémovými cestujícími. Naším společným cílem je, aby se cestující cítili bezpečně ve vlacích v jakoukoliv hodinu,“ popisuje člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Během více než čtyř měsíců svého působení hlídky zaznamenaly řadu úspěšných intervencí, včetně asistence při vylučování osob z přepravy v případech, kdy byly porušeny přepravní podmínky. Přítomnost hlídek také přispívá ke snížení počtu incidentů spojených s poškozováním a znečišťováním vlaků.

Tato opatření jsou součástí kampaně Společně za čisté vlaky. Ta má nejen zabránit poškozování a znečišťování vlaků, ale zaměřuje se celkově na komfortnější a ještě bezpečnější cestování. Součástí kampaně jsou například i bezpečnostní hlídky na odstavných nádražích a v depech. I tyto hlídky slaví úspěch, když se jim podařilo zadržet už několik sprejerů.