Železničná společnost Slovensko (ZSSK) ve spolupráci se svým partnerem WAGON SLOVAKIA KOŠICE (WGS) zavedla do nabídky restauračních vozů nové sezónní menu. Od pondělí 16. června 2025 si cestující na trase Bratislava – Žilina – Košice v 11 restauračních vozech mohou vychutnat výběr jídel přizpůsobený letnímu období.
Sezónní menu v restauračních vozech
Objevte svěží chutě léta přímo na kolejích – připraveno je pro vás výjimečné menu plné barev, vůní a chutí.
Letní sezónní menu začíná čerstvým zeleninovým borščem – ideálním začátkem každé cesty. Jako hlavní chod si cestovatelé mohou vybrat mezi domácí klasikou a exotickými chutěmi. Mezi novinkami na jídelním lístku jsou bryndzové halušky se slaninou a zakysanou smetanou jako ikonické slovenské jídlo, vepřová panenka ve švestkové omáčce – šťavnatý kus masa s volitelnou přílohou (zeleninový kuskus se sušenými rajčaty nebo křupavé pečené brambory), a tip šéfkuchaře: pikantní kuřecí kousky v kokosovém mléce s kari a jasmínovou rýží.
Sladkou tečkou je dezert v podobě lívanců s javorovým sirupem, čerstvým ovocem a šlehačkou, ideální jako odměna na závěr výletu. Pro ty, kteří dávají přednost rychlé a vyvážené variantě, je k dispozici také denní kombo menu: zeleninový boršč s toasty, kuřecí steak s bramborem a osvěžující nápoj dle vlastního výběru.
- Zeleninový boršč z letní nabídky ve slovenských jídelních vozech
- Bryndzové halušky se slaninou a zakysanou smetanou z letní nabídky ve slovenských jídelních vozech
- Vepřová panenka ve švestkové omáčce s kuskusem z letní nabídky ve slovenských jídelních vozech
- Vepřová panenka ve švestkové omáčce s křupavými opečenými bramborami z letní nabídky ve slovenských jídelních vozech
- Pikantní kuřecí kousky v kokosovém mléce s kari a jasmínovou rýží z letní nabídky ve slovenských jídelních vozech
- Lívance s javorovým sirupem – letní nabídka slovenských jídelních vozů
Dostupnost a objednávání jídel
Cestující si mohou jídlo objednat předem na webu www.wagonexpres.sk a poté si ho vyzvednout u baru restauračního vozu. Kompletní nabídku nového menu v restauračních vozech ZSSK najdete na webu Wagon Slovakia.
Cestující v první třídě mají k dispozici speciální kartu s jídelním lístkem, který si mohou nechat doručit přímo na své sedadlo. Kompletní jídelní lístek si mohou prohlédnout také na svém mobilním zařízení prostřednictvím QR kódu.
ZSSK také připravuje možnost objednat si jídlo ve vybraných vlacích přímo na konkrétní místo bez nutnosti ručního zadávání prostřednictvím formuláře. Tato novinka bude brzy pilotně spuštěna díky unikátním QR kódům na každém sedadle v 1. třídě. Zároveň bude tato nová možnost objednání jídla oznámena i prostřednictvím vlakového rozhlasu.
Jídelní lístek v číslech
Služby restauračních vozů se tradičně těší velké oblibě. V loňském roce se prodalo 22 572 porcí snídaní, 50 339 porcí hlavních jídel a 159 418 káv, což dokazuje, že pojízdná vlaková restaurace je důležitou součástí dálkového cestování a cestující ji aktivně využívají jako pohodlnou možnost stravování během svých cest.
Komfortní cestování – hodinový takt a palubní služby
Od nového jízdního řádu zavedly ZSSK na trase Bratislava – Žilina – Košice celodenní hodinový jízdní řád, který výrazně zlepšil frekvenci spojů na této nejdůležitější železniční trase na Slovensku. Vlaky Ex 6xx TATRAN a Ex 5xx KRIVÁŇ jezdí v pravidelných intervalech a zajišťují spolehlivé a pohodlné spojení mezi východem a západem země.
Ve většině expresů je k dispozici restaurační vůz, kde si cestující mohou během jízdy vychutnat výše představené sezónní menu. Pokud není restaurační vůz z technických důvodů k dispozici, alternativou je pojízdný bar, který nabízí výběr drobného občerstvení.