Stanice dobrého jídla a pití

Restaurace Na Pražci je přímo na nádraží v Blansku.  Jezdím často kolem. Z oken vlaku vidím její nápis na červených cihlách. Mnohokrát jsem si říkal, že bych se tu měl stavit. Ale když ty vlaky jezdí tak často do Brna, co bych tu v Blansku na nádraží dělal. Až minulý týden mě kamarád naťukl, že bych sem měl konečně zajít a napsat pár řádků. A tak bez přípravy, bez předchozího prohlížení webu Na Pražci jsem vešel dovnitř…

Stanice výborného jídla s příjemným prostředím

Uvnitř to vypadá mnohem lépe, než jsem si myslel. Příjemné prostředí, prostor členěn příčkami a květinami.
Je všední den odpoledne a odhadem polovina stolů je obsazena. Při focení jsem ale vždy vyčkal, aby nikdo nebyl v záběru.

Sedí se u dřevěných stolů na jednoduchých židlích. U oknem jsou lavice potažené koženkou. Ač jsme přímo na nádraží a za okny jezdí vlaky, okna dobře těsní a díky novým bezešvým kolejím, je uvnitř ticho. Rychlíky venku jen ševelí.

Obsluha je rychlá a vstřícná.
Otevřu jídelní lístek a říkám si, že jsem už asi dlouho nebyl v hospodě, že ta inflace těmi cenami opravdu pohnula. Tahle restaurace rozhodně patří mezi ty dražší.

Hned na první straně jídelního a nápojového lístku je nabídka vín.  Hotová jídla a polévky jsou dle denní nabídky. Pak následuje nabídka steaků, smažených jídel a specialit. Myslí tu i na děti a protože děti milují hranolky je většina dětských jídel buď jen s hranolkami julienne nebo ty jsou v alternativě.

Z nápojů mají výběr čepovaného i láhvového piva, včetně rádlerů a speciálu na čepu. Zaujala mne celkem slušná nabídka whisky a rumů. Vína mají z vinařství Hnanice (kousek od stanice Šatov a Retz). Mají tu míchané alkoholické i nealkoholické nápoje. Ale já zůstanu o točené limonády a budu se soustředit na jídlo.

Burger Pražec na přepravce

Z jídelního lístku vybírám místní specialitu 300g Burger Pražec z vyzrálého hovězího (200 g) s listem salátu, pikantní rajčatové čatní se sýrem monterey jack, pancettou a sázeným vejcem v sezamové bulce s hranolky a pikantní francouzskou majonézou, salát coleslaw na paletě. Cena 350 Kč.

Nejprve mám na stole talíř s příborem, s dvěma druhy ubrousků a sáčky s vlhčenými ubrousky s citronovým nádechem. Tady se bude jíst rukama!

Jídlo mi přinesla obsluha na dřevěné přepravce. Tento styl servírování vidím poprvé. A protože burger, salát coleslaw a hranolky zabírají prakticky celou plochu přepravky, obsluha mi hned dává i velký talíř, abych si mohl jednotlivé část jídla přendat. Při takovém objemu jídla jeden talíř nestačí.  Příborový nůž je ostrý zoubkovaný.

Přiznám se, že nemám moc velkou pusu a pokaždé si z burgeru udělám „kabriolet“, tzn. že vytáhnu dřevěný kolík a odklopím horní sezamovou bulku. No a pak se do něj pustím. Porce je obrovská, chlapská. Reálně tohle nemá šanci průměrný člověk sníst, ani když má za sebou celodenní výlet na Macochu.

Jídlo je velmi dobře připravené, chuťově skvělé. Očekával jsem podle popisu, že bude pikantnější, ale neměl bych problém jej nabídnout ani větším dětem. Salát, popřípadě bulka, mírně ostřejší chuť utlumí.

Hranolky jsou na papíru v odkapávací kovové síťce. Nejsou moc osolené, což mi vůbec nevadí. Ostatně na stole je solnička. Chuťově jsou velmi dobré. Postupně si je beru rukou po jedné a přikusuji k masu.

Na vysvětlenou:

  • sýr monterey jack je americký druh žlutého sýra vyráběného z kravského mléka, který je podobný „našemu“ čedaru, ale má jemnější konzistenci. Stejně jako u čedaru se jeho chuť mění podle vyzrálosti sýra.
  • pancetta je italská slanina vyráběná z bůčku. Osolená zraje několik dní až týdnů, bývá okořeněna pepřem či dalším kořením.

Zákusek

Ač jsem opravdu plný, objednávám si ještě sladkou tečku.
Zákusky mají dle denní nabídky ve chladící vitríně u pultu. K tomu ještě nabízejí zmrzlinové poháry.
Dezerty jim dělá místní cukrářka. Chuť je jemná, skvělá. Zákusek se v ústech rozplývá.

Salónek

Vedle hlavního sálu restaurace jsem nahlédl i bokem, do menšího salónku. Na stěnách obrazy z dějin železnice na českém území. V pravém rohu dokonce něco jako dětský koutek. Od hlavního sálu odděleno dveřmi.

Na pivo a limču

Ze přední strany blanenského nádraží je zahrádka Na Pražci.
Připadá mi to tak trochu matoucí. Ale zahrádka je očividně určena jen pro rychlé občerstvení žíznivých turistů a cyklistů. Na stěně je cedule, že vchod do restaurace je až za rohem.

Shrnutí

Očekával jsem hospodu, a objevil jsem výbornou restauraci. Zaskočila mne vyšší cena jídla, ale při objemu a chuti jídla je cena rozumná. Od pondělí do pátku tu nabízejí polední meníčka. Pokud budete na výletě do CHKO Moravského krasu, do jeskyní, na Macochu, je ideální zakončit výlet v této nádražní restauraci Na Pražci. A pak už nasednout do vlaku a nechat se odvést domů.

Návštěvu blanenské nádražky Na Pražci rozhodně doporučuji. Vhodné i pro děti.

Kudy do blanenské restaurace Na Pražci

Hodnocení, fotky a popis nádraží Blansko je v tomto příspěvku.

Nádražky

  • Kde se můžete na nádraží nebo poblíž něho dobře najíst?
  • Vypít v klidu kávu, dát si pizzu nebo asijskou kuchyni?
  • Chcete tradiční české nádražní restaurace jak za císaře pána?
  • Nebo dáváte přednost rychlému občerstvení, sebou do vlaku?
  • Kde lze posedět v příjemném prostředí, s notebookem na stolku a třeba i s kočárkem.

To všechno jsou pro náš „nádražky“.
Všechny popsané nádražky jsme osobně navštívili. Pokud mezitím došlo ke změně, máte dobrou nebo špatnou zkušenost, dejte nám vědět.

Abecední seznam hodnocených nádražních restaurací.