Už v desáté sezóně se cestující mohou těšit na oblíbený Cyklohráček, který je určen pro děti a cyklisty.
Letos budou jízdy do okolí Prahy ještě pohodlnější. Jednotlivé vozy soupravy totiž prošly během zimní přestávky generální opravou. Zvláštností letošní turistické sezóny je, že vlak bude kvůli výlukám část sezóny jezdit po odklonové trase z Prahy přes Kralupy nad Vltavou, Straškov a Zlonice kolem hory Říp.

Sezóna výletních vlaků začíná už o tomto víkendu 25. a 26. března. Bližší informace na webu Cyklohráčku.

Cena jízdenek

Ve výletním vlaku Cyklohráček platí běžný tarif ČD, resp. tarif PID nebo systém jednotného tarifu OneTicket.
Za kolo je samozřejmě běžný doplatek.

Složení vlaku Cyklohráčku

  • oranžový nízkopodlažní vůz je určen pro cestující s kočárkem a malými dětmi. Je zde herna pro nejmenší a pokud je potřeba, je tu velký záchod. Skutečnou atrakcí je po celou dobu jízdy přístupné stanoviště strojvedoucího (!)
  • v růžovém voze je pestrobarevné balónkoviště se skluzavkou. A také velká molitanová stavebnice.
  • modrý vůz má také balónkoviště podobné tomu z růžového vozu. Navíc tu je tabule na kreslení a knihovnička.
  • poslední vůz je určen pro přepravu kol. Kdy jedna polovina jsou sedačky a jedna polovina vozu je místo pro kola.

Součásti personálu Cyklohráčku je i Hrajvedoucí.

Cyklohráčkem do Slaného, pod Říp a dalších míst Středočeského kraje

Stejně jako v předchozích letech bude jezdit opět o sobotách, nedělích a státních svátcích od 25. března do 29. října 2023.
Prázdninové jízdy Cyklohráčku budou dále rozšířeny o úterý a čtvrtek od 11. července do 24. srpna.

  • Dva páry spojů pojedou po obvyklé trase z Prahy hl.n. přes Pražský Semmering, Hostivici, Středokluky a Podlešín do Slaného. Ve vybrané termíny budou tyto spoje prodloužené až do Zlonic.
  • Od 15. dubna do 16. července 2023 pojede Cyklohráček kvůli výlukám odklonem přes místa, kde v současné době vlaky jezdí už jen zřídka. Z Prahy se během této výluky vydá Cyklohráček podél Vltavy do Kralup nad Vltavou a dále kolem renesančního zámku v Nelahozevsi až do blízkosti památné hory Říp. Projede po trati mezi Straškovem a Zlonicemi, kde v současnosti není pravidelný provoz osobních vlaků, a svou jízdu ukončí ve Slaném.

„U Cyklohráčku máme pro cestující jednu zásadní novinku, díky které bude cestování tímto výletním vlakem ještě pohodlnější. Vozy Cyklohráčku prošly v zimním období generální opravou, při které došlo mimo jiné k modernizaci toalet, topení či renovaci interiéru. Vylepšili jsme také vůz plný balónků, jehož interiér dostal zcela nový růžový kabát a díky úpravám některých míst k sezení došlo ke zvětšení původního balónkoviště. To je nyní zabezpečené stabilnějším materiálem pro bezpečnost malých i velkých výletníků,“ vysvětluje Jakub Goliáš z Českých drah.

Novinkou bude také rozšíření jízd Cyklohráčku během letních prázdnin.
„Loni se nám osvědčily speciální výlety o prázdninových středách do zajímavých míst ve Středočeském kraji. Vzhledem k velkému zájmu cestujících proto letos ve spolupráci s Pražskou integrovanou dopravou rozšiřujeme četnost těchto výletních jízd. Zájemci se tak mohou těšit na celkem 14 výletů, které se uskuteční každé úterý a čtvrtek v období od 11. července do 24. srpna,“ říká Jakub Goliáš.
Detaily ke speciálním jízdám najdou zájemci brzy na webu Cyklohráčku.

Občerstvení v Cyklohráčku

I v letošní sezóně budou cestující moci využít nabídky drobného občerstvení formou tzv. ČD Minibaru. V Cyklohráčku probíhá tento prodej prostřednictvím výdejního okénka ve voze určeném pro přepravu kol.

Co v Cyklohráčku nenajdete

  • v Cyklohráčku není wifina – děti si mají hrát spolu, koukat do přírody a ne do mobilu
  • nejsou tu zástrčky na 230 V ani USB

Prostupná šířka dveří

Pro kočárky je určen nízkopodlažní oranžový vůz. Ten má dvoukřídlé dveře s prostupnou šířkou 132 cm
Vůz pro kola má jednokřídlé dveře s prostupnou šířkou 67 cm.