Máte rádi kari nebo curry?

V jednom týdnu jsem vyzkoušel obdobná jídla, co nabízí na palubě RegioJet a České dráhy. Kuřecí na červeném kari s rýží a Květákové curry s rýži basmati.  Různá kuchyně, rozdílná receptura, různá cena.

RegioJet: Kuřecí na červeném kari s rýži

Při lednové cestě vlakem z Vídně mne zaujala v palubním menu nabídka Kuřecího na červeném kari. A pokud je ještě k obrázku jídla přidána poznámka „Best seller“, tak tomu se přece nedá odolat 🙂 Nejsem zrovna vyhledávač pikantních jídel, ale naznačená ostrost jídla v podobě jedné ze tří papriček by měla být v pohodě.

Ještě než vlak opustil Vídeň, objednávám si jídlo přes mobilní aplikace. Během deseti minut mi stevardka přináší na mé místo jídlo včetně příboru a ubrousku.

400 g  porce je hodně ohřátá, musím tedy chvíli počkat.  Oceňuji kovový příbor. Jídlo je chuťově dobré. Není příliš pikantní, byť pro děti by to určitě nebylo. Porce je velká a opravdu se zasytím. Poměr chuti, ceny a velikosti porce je za mne velmi dobrý. Nedivím se, že právě toto jídlo je na palubách žlutých vlaků tak vyhledávané.

Cena 69 Kč / 2,8 EUR

České dráhy: Květákové curry s rýži basmati (pálivé)

Frčím dopoledne z Brna-Krpole do Prahy. A přestože jsem to původně neplánoval, dostávám někde ve stoupání u Křižanova chuť na něco dobrého. Znáte to 🙂
Protože jedu červeným RailJetem co pendluje mezi Vídni a Prahou, znamená to, že soupravu provozují Rakouské dráhy, byť jede pod hlavičkou ČD. Prakticky to znamená, že v jídelním voze bude obsluha a nabídka Rakouských železnic a za Rakouské ceny.

A protože jsem o víkendu koštoval kari u RegioJetu, vyzkouším obdobnou nabídku u Českých dráh. V jídelním lístku je Karfiolcurry, tj. vegetariánské Květákové curry. A protože je uvedeno, že to bude pálivé, radši si hned objednávám pivo.

To, co oceňuji na Rakouském servisu je, že dbají na detaily. Například protiskluzová podložka na stole. A pak příbor v látkovém ubrousku. Jídlo je servírováno na keramickém talíři. Porce mi na první pohled přijde trochu menší, než jsem zvyklý mít na oběd. Přestože nejsem zrovna příznivec bezmasé stravy, tak tohle jídlo je prostě vynikající. Bohatá chuť, skvěle připravené jídlo. Ani ta slibovaná ostrost jídla není přehnaná.  Rýže basmati dělá svoje a jídlo zjemňuje.

Jídlo vynikající, byť cena je opravdu trochu vysoká. Cenám odpovídá bohužel malá obsazenost jídelního vozu.

Cena: 337 Kč / 11,8 EUR