Noční vlaky jsou zpět

Poslední červnový víkend zahájí České dráhy znovu provoz aspoň části nočních vlaků. Po tříměsíční morové pauze lze znovu cestovat v pohodlí lůžkových vozů do Tater či do Alp. Noční vlak z Prahy do Popradu, Košic a Humenného pojede poprvé v noci z pátku na sobotu 26. / 27. června. Přímý vůz z Prahy přes Linec a Innsbruck do Curychu sveze cestující poprvé v noci z neděle na pondělí 28. / 29. června.

Zprovoznění dalších nočních vlaků je stále v jednání. „V případě příznivé epidemiologické situace uvažujeme o zprovoznění nočního spojení mezi Prahou a Krakovem. … O tomto spojení proto uvažujeme výhledově v polovině července,“ říká Petr Vondráček, ředitel Odboru dálkové dopravy Českých drah.
V jednání je také vedení vlaku nightjet v základní trase z Vídně přes BřeclavBohumín do Berlína a zpět. U tohoto spojení se ale čeká, zda dojde k úpravě podmínek polských úřadů pro minimální rozestupy cestujících a s tím souvisejících pravidel pro obsazování oddílů v lůžkových a lehátkových vozech.

Hygienická opatření polské a také maďarské strany mají vliv i na další tradiční přímá spojení. Během léta tak pravděpodobně nebude zajištěné přímé spojení z Prahy do Varšavy, ani spoje zajišťované lůžkovými a lehátkovými vozy polských a maďarských železnic v relacích z Vídně a Budapešti do Varšavy nebo z Budapešti do Berlína.

Přehled obnovených nočních vlaků

Noční vlaky na Slovensko

  • Noční vlak EN 443 Slovakia v trase PrahaOstrava – Poprad-Tatry – Košice – Humenné pojede od noci 26. / 27. června. Ve vlaku budou řazené lůžkové vozy a autovozy Praha – Košice, zatím ale nepojedou lehátkové vozy.
  • Noční vlak EN 442 Slovakia Humenné – Košice – Poprad-Tatry – Ostrava – Praha pojede od noci 27. / 28. června. Ve vlaku budou řazené lůžkové vozy a autovozy Košice – Praha, zatím ale nepojedou lehátkové vozy.
  • Přímý vůz Prešov – Nové Zámky – BratislavaPraha řazený ve vlacích R 800 / R 870 / EC 282 pojede ve směru ze Slovenska do ČR poprvé v noci 28. / 29. června. Ve směru zpět z ČR na Slovensko pojede přímý vůz na vlacích EC 283 / R 873 / R 801 od 29. / 30. června.

Noční spojení do Rakouska a Švýcarska

  • Přímý lůžkový vůz Praha – Linz – Innsbruck – Zürich řazený ve vlacích Ex 337 / EN 462 / EN 466 bude v provozu od noci 28. / 29. června. V opačném směru do ČR pojede přímý vůz na vlacích EN 467 / EN 463 / R 330 poprvé v noci 29. / 30. června.
    Na trase do / z Curychu však očekávejte během léta výluky.

Noční spojení do Polska

  • Od noci z pátku na sobotu 26. / 27. června budou v provozu sezónní vlaky z Bohumína k Baltskému moři. V opačném směru do ČR pojedou tyto vlaky poprvé v noci 27. / 28. června. Konkrétně vyjedou vlaky R 401 / 400 Wolin (Bohumín – Świnoujście a zpět), R 403 / 402 Wydmy (Bohumín – Hel a zpět s přímými vozy do / z Łeby) a R 405 / 404 Pirat (Bohumín – Kołobrzeg a zpět). Všechny tyto přímé vlaky pojedou každou noc až do konce letních prázdnin, zatím ale bez lůžkových vozů.
  • Zatím v jednání je zprovoznění přímých vozů Praha – Krakov a zpět na spojích EN 443 / IC 406 a IC 407 / EN 442.
    Provoz přímých vozů do Varšavy zatím zahájen nebude.

Noční spojení do Maďarska

  • zatím obnoveno nebude a to kvůli povodním, které poničili trať v úseku Szob – Nagymaros. Až se podaří obnovit provoz, budou jezdit přímé vozy Praha – Bratislava – Budapešť na vlacích IC 575 / EN 477 a EN 476 / IC 574.

Prodej jízdenek a rezervací do nočních vlaků

Prodej jízdenek a rezervací do nočních vlaků provozovaných ČD na východní Slovensko (vlaky EN 443 / 442), do přímých vozů do Curychu a k polskému Baltu již byl zahájen. Rezervace do dalších vlaků budou dostupné později.