Začaly letní prázdniny. Dopravce České dráhy na toto období připravil několik akcí. Výletníci mají k dispozici Jízdenku na léto, která platí od soboty 1. července, připraveny jsou jízdy nostalgických vlaků s historickými vozidly, v provozu jsou sezónní vlaky do polských letovisek u Baltského moře a o víkendech stále jezdí výletní cyklovlaky. Veřejnost má k dispozici také síť půjčoven jízdních kol ČD BIKE a zhruba 7 500 spojů, která přepravu jízdní kola.

Jízdenka na léto ČD

  • Jízdenku na léto lze zakoupit s platností 7 nebo 14 libovolných na sebe navazujících dní.
  • V době platnosti umožňuje jízdenka volné cestování spoji Českých drah bez omezení počtu spojů nebo ujetých kilometrů.
  • Jízdenka na léto platí ve 2. třídě, ale je možné si do 1. třídy dokoupit jednorázový doplatek.
  • Do vlaků s povinnou rezervací je třeba si zajistit místenku.
  • Jízdenky platí v období od 1. července do 31. srpna.

Cena jízdenky na léto

  • 7denní jízdenka je za 1 390 Kč a
  • 14denní za 1 990 Kč,
  • pro držitele In Karty se zákaznickou aplikací (např. IN 25, IN 50 atp.) platí zvýhodněná cena 1 190, resp. 1 690 Kč a
  • zlevněná varianta pro děti 6 až 18 let, studenty 18 až 26 let, seniory od 65 let a invalidy III. stupně stojí u 7denní jízdenky 695 Kč a 14denní jízdenky 995 Kč.
  • Jízdenky jsou na jméno a nejsou přenosné.

Jízdenku na léto loni využilo přibližně 10 tisíc cestujících.

Prázdninové nostalgické vlaky

O prázdninách může být příjemným cílem také cesta nostalgickým vlakem v historických vagónech s dřevěnými lavicemi. Vlaky dopravují stařičké parní, motorové nebo elektrické lokomotivy. V letošním roce se mohou zájemci vydat za parními vlaky na Šumavu nebo na Valašsko. Připraveny jsou tam nostalgické jízdy Šumavské léto s párou a Rožnovské parní léto 2023.

České dráhy vypraví i historické motoráčky nebo motorové lokomotivy mezi Břeclaví a Lednicí, do Mariánské Týnice a každou středu po celé prázdniny budou vyrážet historické soupravy na trať z Lužné u Rakovníka do Chomutova, což umožní návštěvu hned dvou největších českých železničních muzeí v jediný den.

Na jihočeské lokálce a naší nejstarší elektrifikované trati z Tábora do Bechyně si letos připomínáme 120 let provozu. Zde se o prázdninách uskuteční jízdy historických elektrických vozidel pod názvem Léto s Bechyňkou aneb S nostalgií po Křižíkově dráze.

Kompletní nabídku ČD Nostalgie si lze prohlédnout na www.cdnostalgie.cz.

Sezónní vlaky a výlety s kolem

V plném provozu jsou také sezónní noční vlaky z Bohumína do letovisek v Polsku u Baltského moře. Jezdí ve spolupráci s polským dopravcem PKP InterCity. Spoje míří do stanice Łeba, Hel a Kołobrzeg.

  • Vlak Pirat Bohumín (21:18) – Kołobrzeg (8:16 / 20:21) – Bohumín (7:08) nabízí cestu v klasických oddílech 1. a 2. třídy.
  • Noční vlak Wydmy odjíždí z Bohumína v 19:14 hod. a nabízí cestu na poloostrov Hel (příj. 7:37 hod.), kde má několik zastávek. Jeho jízda končí přímo ve stanici Hel. Další část vlaku jede do letoviska Łeba (přij. 7:34 hod.). Z Leby odjíždí vlak v 18:20 hod. a z Helu v 19:00 hod., do Bohumína bude přijíždět v 7:43 hod. Tento spoj nabízí místa v oddílech 1. a 2. třídy a v lůžkových vozech polských železnic PKP Intercity. V Bohumíně jsou možné přestupy z/na spoje do dalších míst v České republice.
  • Směrem k polskému baltskému pobřeží lze využít také pravidelný denní spoj EuroCity Sobieski, který jezdí z Vídně přes Břeclav, Přerov a Ostravu do Gdaňsku, letoviska Sopoty a Gdyně.

V provozu jsou také sezónní víkendové výletní vlaky z Prahy do Brd, Českého ráje, z Brna do Podyjí nebo kolem cyklostezky Ohře mezi Chebem a Karlovými Vary. Ty přepravují jízdní kola podobně jako většina vlaků Českých drah. S kolem se lze vydat také do zahraniší, např. na Labskou nebo Dunajskou cyklostezku. Kdo nechce vozit své jízdní kolo na dovolenou, může využívat kola z půjčoven ČD BIKE.

Podrobnosti o přepravě jízdních kol a půjčovnách získáte zde: www.cd.cz/cdbike.

Přehled vybraných nostalgických akcí v letošní sezóně

Šumavské léto s párou na Volarsku

Malebnou krajinou Národního parku Šumava a šumavským podhůřím jezdí i letos historický vlak. Nostalgické jízdy v rámci Šumavského léta s párou jsou připravené na soboty a neděle od 1. do 16. července. Soupravou s parní lokomotivou Kafemlejnek (310.093) a historickými osobními vozy se zájemci budou moci svézt z Volar do Lenory a zpět, druhá jízda pak bude o sobotách směřovat z Volar do Nové Pece a v neděli pak do Nového Údolí.

Poslední parní vlak pak vyrazí na trasu 17. července a zájemce sveze z Nové Pece do Kájova.

Hlavní část Šumavského parního léta je naplánovaná mezi 1. a 16. červencem. O sobotách a nedělích v tomto období vyrazí parní vlak po romantických tratích vedoucích hlubokými šumavskými hvozdy.

Souprava s lokomotivou Kafemlejnek a historickými vozy řady Ci bude začínat vždy ve Volarech, odkud dopoledne zajede do Lenory a vrátí se zpět. Po poledni bude vlak z Volar pokračovat směrem na Černý Kříž, odkud se o sobotách vydá do Nové Pece a v neděli pak do Nového Údolí těsně u hranice s Bavorskem.
Odpoledne se pak souprava vrátí zpět do Volar. Na pondělí 17. července je pak naplánovaná závěrečná jízda z Nové Pece do Kájova.

Kromě samotné jízdy vlakem si můžou cestující naplánovat třeba pěší výlet z Lenory kolem Soumarského rašeliniště do Volar, výstup ze Stožce nebo Černého Kříže ke Stožecké kapli anebo prohlídku volarského muzea s expozicí Železniční kancelář, která poukazuje na příjezd prvního vlaku do Volar. V Novém Údolí pak
zejména děti mohou obdivovat výstavu „Klostermannova Šumava“, plnou skřítků a pohádkových bytostí. Ve vlaku je zařazen i bufetový vůz.

Termíny jízd: 1.,2.,8.,9.,15.,16.7.
Výlet Šumavské léto s párou na Volarsku | Volary / Lenora / Nová Pec / Nové Údolí | Vlakem na výlet (cd.cz)

17.7. Nová Pec – Kájov
Výlet S párou po šumavských lokálkách | Nová Pec / Černá v Pošumaví / Kájov | Vlakem na výlet (cd.cz)

Historickým vlakem z muzea do muzea

Každou středu po celé prázdniny
Výlet Historickým vlakem z muzea do muzea | Lužná u Rakovníka / Chomutov | Vlakem na výlet (cd.cz)

Všechny prázdninové středy od 5. července až do 30. srpna budou mít fanoušci železniční historie jedinečnou příležitost navštívit hned dvě železniční muzea v jeden den. A to díky historickému vlaku, který spojí muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka se železničním depozitářem Národního technického muzea
v Chomutově. Nostalgický vlak sestavený z historických vozů řady Bam poveze lokomotiva T435.0 Hektor. Tyto lokomotivy na začátku 60. let vyrábělo ČKD Praha a byly určeny pro základní traťovou službu a posun.

Historický vlak bude odjíždět z Lužné u Rakovníka v 10:55 a do Chomutova přijede ve 12:01.

V Chomutově si cestující mohou prohlédnout depozitář Národního technického muzea s rozsáhlou sbírkou železničních skvostů, vlak je doveze až do areálu. Po předložení jízdenky ze zvláštního vlaku navíc pasažéři získají slevu na vstupné.

Zpět do Lužné se pak vydá v 14:50. Zpáteční jízdné z Lužné do Chomutova či naopak, činí 300 korun pro dospělé cestující a 200 korun pro děti od 6 do 15 let. Předprodej jízdenek bude zajištěn ve všech pokladnách ČD a na e-shopu ČD

Hlavním lákadlem muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka jsou parní lokomotivy, kterých se ve sbírkách nachází více než třicet. Tyto stroje mapují vývoj parního provozu od přelomu 19. a 20. stol. až po konec parní trakce v druhé polovině 20. stol. Kromě parních lokomotiv si návštěvníci prohlédnou také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz.

V železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově je k vidění téměř stovka kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od parní lokomotivy z roku 1870 až po vozidla nových trakcí o celé století novějších. K vidění jsou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla teprve nedávno vyřazená z provozu u Českých drah.

Největším lákadlem jsou parní lokomotivy – například rychlíkový „Albatros“ 498.106 s rekordní rychlostí 162 km/h, první poválečná lokomotiva 534.0301 nebo tramvajová parní lokomotiva „Gartenau“ vyrobená v Linci roku 1887. Obdiv budí i salonní vůz Ústecko-teplické dráhy z roku 1900, jenž pochází ze smíchovské továrny F. Ringhoffera, nebo salonní vůz vyrobený Kopřivnickou vozovnou v roce 1906 pro barona Adolpha
Rothschilda.
Obě muzea jsou zajímavým tipem na výlet i v jiné dny, kdy nejede parní vlak. Muzeum Českých drah v Lužné je do konce letních prázdnin otevřené denně od 9:30 do 17:00, depozitář NTM v Chomutově má do 3. září otevřeno vždy od úterý do neděle od 10:00 do 17:00. Více informací o muzeích najdete na jejich webových stránkách www.cdnostalgie.cz a www.muzeum-chomutov.cz .

Historickým motoráčkem na výlet do Mariánské Týnice

1x za 14 dní v úterý o prázdninách
Výlet Historickým motoráčkem na výlet do Mariánské Týnice | Lužná u Rakovníka / Kralovice / Mariánský Týnec | Vlakem na výlet (cd.cz)

Bezdružcké parní léto 2023

15. a 16.7.2023
www.cd.cz/vlakem-na-vylet/vylet/bezdruzice-kokasice-cebiv/bezdruzicke-parni-leto-zabava-a-nostalgie-nejen-na-kolejich/16990

Motoráčkem Hurvínkem do Lednice

Výlet Svezte se historickým vlakem na výlet do Lednice! | Břeclav/Lednice | Vlakem na výlet (cd.cz)

Rožnovké parní léto

Výlet Rožnovské parní léto 2023 | Valašské Meziříčí / Rožnov pod Radhoštěm | Vlakem na výlet (cd.cz)

Léto na Bechyňce

Výlet Léto na Bechyňce aneb S nostalgií po Křižíkově dráze | Tábor | Vlakem na výlet (cd.cz)