Prázdniny končí …

a tak vyrážím s dětmi na vyjet do Vídně. Hlavním cílem je návštěva mořského akvária. Jedeme prvním ranním, či spíše dopoledním vlakem RailJetem s příjezdem do Vídně před jedenáctou. Děti se moc těší, zejména na slibované mini kino ve vlaku. Ve vlaku RailJet je totiž řazen vůz pro cestování s dětmi.  A v něm je i dětské mini-kino.

Lístky kupuji přes internet jen den předem. Přesto dostávám včasnou jízdenku do zahraničí. Bohužel na ceně se to moc neprojevilo.
U konkurenčního RegioJet mohou být jízdenky levnější, ale v těch nejžádanějších dnech bývá často vyprodáno.

Pokud jedete jako já s dětmi, využijte při cestě od Prahy či Brna Českými dráhami dětský vagón č. 21, který je v soupravě RailJet ve směru do Vídně řazen jako první za lokomotivou. To je dobré vidět předem, protože při délce soupravy by jeho hledání, s dětmi a kočárkem, až po zastavení vlaku dosti obtížné. Tento vůz je určen pro děti, kteří tu mají mini-kino a hrací stoly.

Pokud cestujete s kočárkem, musíte s kočárkem nastupovat do předposledního vozu. Dveře jsou označeny velkým piktogramem. A pak jednoduše projít do prvního vozu za lokomotivou. Zde je právě místo dveří plac pro kočárky. Na druhém konci vozu (hned za lokomotivou) je místo pro cyklisty, kteří tu mají držáky na kola. A i zde je místo pro další kočárky.

Hned po vyjetí projíždí kolem mini-bar. Nějaké sladkosti, horká čokoláda, džusy. Platit lze jak v Kč, tak v EUR. V soupravě je řazen i jídelní vůz. Ale ten je řazen až na druhém konci soupravy. Což je dost daleko, jídlo si však lze přinést. V dětském menu nabízejí klasiku: palačinky se šlehačkou a marmeládou nebo dětmi oblíbené párky s kečupem. Tentokrát jsme si nic nedali, možná při zpáteční cestě. Těším se na svíčkovou s knedlíky. Tu mívají u ČD dobrou.

Záchod je ve voze č. 21 čistý a má i přebalovák. Nevýhodou je, že je záchod je malý a navíc je na celý vůz jenom jeden. Na druhé straně vozu je totiž místo záchodu plac pro kola, popř. pro kočárky.

Jako malý kluk, vzpomínám si, na průchody mezi vagony. Směsice strachu a odvahy, když v plné rychlosti a za hrozného hluku, jsme překračovali pohybující se plechy, kdy po okraji bylo možné vidět ubíhající koleje. A ty těžké dveře do dalšího vozu! U RailJetu jsou průchody mezi vozy tak tiché, že tu nejsou ani mezivozové dveře. Kdybych děti neupozornil, že procházíme mezi vozy, nevšimli by si toho. Dveře na zelené tlačítko jsou až u vstupu do části pro sezení.

Vůz je klimatizován. Okna se nedají otevřít.
Odpadky můžete odkládat do kastlíku u stolečku. Pro větší věci je k dispozic plechový kastlík na chodbě u záchodu. Wi-Fi jak na české, tak i na rakouské straně, ale o trochu pomalejší.

V mini kině dnes dávají Tučňáky z Madagaskaru, v češtině. Hlasitost v pohodě. Po skončení Tučňáků, už na Dolno-Rakouské straně, to byli Žížaláci a Ovečka Shaun. Ta v němčině. Při zpáteční cestě to byl Slavný lovec Pampalíny a Kominíček. V češtině. Mezitím reklamní klip na České dráhy, který byl trochu hlasitější. My jsme jeli v modré soupravě patřící ČD. Na stejné lince jezdí ještě i červené soupravy Rakouských drah. Je proto možné, že program v mini-kině bude jiný.

Na třech párech sedaček je na stolku nalepena hra pro kostku a figurky. Hrací potřeby Vám zapůjčí průvodčí, ale protože ten nemusí rychle přijít, pokaždé slibuji dětem, že házecí kostku a figurky vezmu z domu. A vždycky na to zapomenu.

Vídeňské nádraží

Nástupiště hlavního vídeňského nádraží jsou vysoká, rovná a přehledná. Dětský vůz zastavuje takřka hned u výtahů co míří o patro níž, do haly nádraží. V úrovni haly nádraží je východ na městské a regionální autobusy a na tramvaje. Metro a linka regionálního vlaku je o další patro níž. Protože na Vídeňském nádraží nejsou hlášení, vyjma mimořádností, je nádraží tiché.

Mořské akvárium ve věží

Od hlavního nádraží doporučujeme využít nízkopodlažní autobus 13A, který jede přímo k akváriu. Cesta je sice delší než metrem, ale nikde nepřestupujete. Což s dětmi oceníte. Mořská akvária, terária pro hady a ještěrky se nachází ve vysokánské betonové věži. Ta za války sloužila jako obrana Vídně před spojeneckými nálety. Úplně nahoře se nachází restaurace a s terasou, odkud je krásný výhled na Vídeň. O děti se bát nemusíte, místo zábradlí vysoké sklo.

Ve věži je spousta akvárií. Od těch malých, pro drobné ryby, až akvárium přes dvě patra se želvami. Úžasný pohled.
Je tu i cesta džunglí s opicemi a ptáky. K vidění jsou i krokodýli, žraloci, brouci, mravenci a další tvorové jižních krajů. Mezi patry můžete libovolně procházet po schodech nebo výtahem. A pokud se zajímáte o válečnou historii, mají tu i malé muzeum vzpomínek. Ale to je otevřeno jen občas.
Největší útok na vaši peněženku / kartu čeká v obchůdku u výstupu. Upomínkové předmět a plyšáci všech možných tvarů a cen.

Haus des Meeres

Haus des Meeres je několik pater mořských akvárií, terária pro hady, ještěrky a hmyz. Nahoře jsou papoušci a ve skleněných výklencích je prales, včetně opiček či krokodýla. Vše se nachází ve vysokánské betonové věži. Ta byla zbudována za války jako protiletadlová věž na obrana Vídně před spojeneckými nálety. Úplně nahoře se nachází luxusní restaurace a terasa, odkud je krásný výhled na Vídeň.

Ve věži je i cesta džunglí s opicemi a ptáky. K vidění jsou i krokodýli, žraloci, brouci, mravenci a další tvorové jižních krajů. Mezi patry můžete libovolně procházet po schodech nebo výtahem. Pokud cestujete s dětmi, je nejlepší napřed vyjet výtahem až nahoru a pak postupně scházet dolů.

Nejbližší nádraží

Od hlavního nádraží doporučujeme využít nízkopodlažní autobus 13A, který jede přímo k věži. Cesta je to sice časově delší než metrem, ale nikde nepřestupujete nebloudíte v tunelech metra.

U Haus des Meeres staví i autobus 57A, který propojuje císařský zámek s centrem. Zastávka se dokonce jmenuje Haus des Meeres.

Obtížnost

  • v pohodě, vhodně i pro menší chodící děti

Rizika

  • Narušení vašeho časového plánu výletu kvůli nečekanému nadšení dětí 🙂 Nechte si radši časovou rezervu.
  • Fronta před vstupem.
  • Velká útrata v prodejně hraček, která se nachází v přízemí
  • Pozor nahoře na vyhlídkové terase. Zde mějte děti opravdu pod kontrolu.
  • Skleněný tunel a tmavé chodby v kontrastu s prosvětlenými akvárii mohou vyvolat motání hlavy

Další aktivity

  • Hned pod věží je hřiště s prolézačkami a pískovištěm. Ideální místo k odpočinku po hodinách strávených mezi rybami a hmyzem.

Rady na cestu

  • Pokud jedete s dětmi, využijte při cestě Českými dráhami dětský vagón č. 21, který je v soupravě RailJet ve směru do Vídně řazen jako první za lokomotivou. Tento vůz je určen pro děti, kteří tu mají mini-kino a hrací stoly.
  • Dole, vedle prodejny je šatna se skříňkami na 0,5 EUR
  • Je tu i místo pro odložení kočárku
  • Webové stránky Haus des Meeres