Kde jsou čekárny vyšší kvality ČD Lounge

Čekárna ČD Lounge je na v Praze na hlavním nádraží, v Pardubicích na hlavním nádraží, v Olomouci hlavním nádraží, v Ostravě Svinově, v Ostravě na hlavním nádraží, v Břeclavi a v Brně na hlavním nádraží.

Čekárna ČD Lounge je určena pro cestujícího

  • S platnou jízdenkou pro 1. třídu
  • S platnou jízdenkou pro 2. třídu s místenkou pro rychlík (R), vlak vyšší kvality (SuperCity, railjet, nightjet, EC, IC, EN, Ex) nebo lůžkovým či lehátkovým příplatkem
  • Se zákaznickou aplikací IN 100 (i formou VIK nebo OIK) a IN Business na In Kartě
  • S dětmi do 10 let, těhotné ženy a cestující s platným průkazem ZTP nebo ZTP/P
  • Nejdříve však 2 hodiny před začátkem platnosti jízdního dokladu (pouze v Praze hl.n.), po dobu nezbytně nutnou na přestup a 1 hodinu po příjezdu do cílové stanice

ČD Lounge Brno hlavní nádraží

Brněnské ČD Lounge je v pravém křídle zdejšího nádraží. Před vstupme se musíte u okýnka prokázat planou jízdenkou 1. třídy, popřípadě jiným dokladem opravňujícím vás ke vstupu do čekárny vyšší kvality. Uvnitř je čekárna čistá a útulná. Na kabáty tu jsou věšáky. Můžete se posedět kolem stolečků. Nad vchodovými dveřmi je obrazovka s odjezdy vlaků. V čekárně je k dispozici voda a to i na čaj a káva z automatu a mléko. Je tu také dětský koutek a záchod.

Brněnské ČD Lounge je věnováno českému grafikovi, malíři a ilustrátorovi Jiřímu Boudovi (1934 – 2015). Technika a veřejné doprava, zejména ta železniční, se staly hlavním námětem jeho obrazů, ilustrací a grafik. Dále je autorem mnoha poštovních známek a barevných litografií z cest po českých a moravských zemích i zahraničí.

Kompletní přehled služeb v ČD Lounge Brno hlavní nádraží

ČD Lounge Břeclav

Břeclavské ČD Lounge ve skleněné krychli naproti pokladnám. Dveře vám odemyká paní pokladní. Uvnitř nejsou žádné služby, jen pár křesílek. Obrazovka s odjezdy vlaků byla mimo provoz. Žádná káva či voda. A když jsme po chvíli chtěli na záchod, který tu není, raději jsme se sbalili a přešli do haly nádraží.

Kompletní přehled služeb v ČD Lounge Břeclav

ČD Lounge Olomouc hl. nádraží

Olomoucké ČD Lounge bylo zamčené. Museli jsme požádat u nejbližšího okýnko pokladny, aby nám otevřeli. Na kabáty tu jsou věšáky. Napřed jsme tu byli sami. Po deseti minutách přišla další, trochu ukecanější, dvojice. Naštěstí se tu zdržela jen chvíli.
Olomoucké ČD Lounge tvoří menší místnost, ale se spoustou židlí, resp. lavic u nízkých stolů. Zástrčky na 230 V jsou za židlemi na stěně. Vytáhl jsem notebook, zastrčil napájení a začal v klidu pracovat. Po očku jsem sledoval na protější stěně odjezdovou tabuli a hodiny. V rohu je dětský koutek. A za ním je záchod s předsíni. V předsíni, ale už za dveřmi, je přebalovací pult. To se mi líbí. Přebalovat lze pohodlně za dveřmi, abych pachy neotravoval okolí. Záchod je vhodný i pro vozíčkáře.
V čekárně jsme byli asi padesát minut. Je to tu útulné, čisté. Z haly nádraží sem nedoléhá hluk, ale ani hlášení staničního rozhlasu. Naštěstí je tu obrazovka s časy aktuálních odjezdů. WiFi jsme nezkoušeli, resp. pokud o připojení k ČD skončil nezdarem poté, co vlak na prvním nástupišti odjel. Voda tu není, resp. ani vodu či kávu nám nenabídli.  V čekárně také mají sadu pro napájení mobilů různých typů.

Olomoucká čekárna vyšší kvality je věnována Aloisu Negrellimu. Což byl významný rakouský dopravní inženýr a průkopník výstavby železnic u nás. Zabýval se výstavbou horských silnic a železničních tratí ve Švýcarsku a v Rakouském císařství. Na stavbě Severní dráhy císaře Ferdinanda z Vídně přes Olomouc do Haliče působil jako generální inspektor, později byl pověřen stavbou dráhy z Vídně přes Prahu a do Děčína. Projektoval rovněž vodní díla a připravil plán pro vsýatvbu Suezského průplavu.

Pohled na železniční nádraží Olomouc hlavní nádraží

ČD Lounge Ostrava hlavní nádraží

Ostravské ČD Lounge je v prvním patře. Na dveřích je zvonek s instrukcemi (jen) v češtině kam a kdy zvonit. A abych byl trpělivý. Za chvíli přichází ochotná paní a pouští mne dovnitř. Při odchodu mám za sebou zaklapnout dveře. Nabízí mi kávu a vodu. Mám pití sebou a tak s díky odmítám.
Velká místnost, mnoho křesílek. Ale jen dva stoly. Ty jsou snad jako v jediném ČD Lounge vysoké a tak se nemusím nad notebookem hrbit. Horší je to už s přístupem k elektřině. Na druhé straně místnosti je stojan s mnoha nabíječkami. Ale současně pracovat a nabíjet si, to těžko.
V ČD Lounge je klimatizace a na oknech žaluzie proti slunci.  Je tu čisto a uklizeno.
Vlaky sleduji na odjezdové tabuli.
V rohu místnosti je dětský koutek. Vedle odpadkové boxy na tříděný odpad.
Součásti čekárny vyšší kvality je záchod s přebalovákem. Ale tento není určen pro vozíčkáře. Ale mají tu sprchový kout. Až v létě pojedu do Ostravy, vezmu si sebou ručník 🙂
Po celou dobu co tu jsem tu byl, asi 45 minut, jsem tu sám. Nakonec zavírám dveře a jdu na vlak.

Pohled na železniční nádraží Ostrava hlavní nádraží.

ČD Lounge Ostrava Svinov

Hledám, hledám. Najít nemohu. Prošel jsem chodbou na nádraží tam i zpět, vzal to kolem pokladen a nikde nic. Žádné ČD Lounge. Tak se znovu dívám na web ČD, zda se nemýlím. Ale ten mi potvrzuje, že tu v Svinově čekárna vyšší kvality je. Nakonec ji nacházím. Je ve spojovací chodbě, kterou jsem už dvakrát prošel.
Na dveřích je zvonek a tak zvoním. Za  chvíli přichází pracovnice ČD. Otevírá mi dveře a uvádí mne dovnitř. I zde mi nabízí kávu nebo něco jiného napití. Přestože jsem jednu už dneska měl, rád si dávám druhou kávu. Paní mi ji připraví, cukr a mléko přidá. Kafe v kelímku mi chutná. Opět jsem tu sám. Při odchodu mám zaklapnout dveře a zhasnout. S těmi slovy se se mnou pracovnice ČD loučí a odchází.

Dveře jsou neprůhledné, okno do chodby je za žaluziemi. Dovnitř tedy není vidět. Svinovské Lounge je menší místnost, po obvodu židle a uprostřed stoly. Zástrčky na 230 V jsou na stěně u židlí. Nabíječky na mobily jsou ve stojanu. Jeden roh čekárny patří dětem. U dveří je obrazovka s odjezdy vlaků. Naproti vstupním dveřím je záchod. Na záchodě je i přebalovací pult, ale WC není určeno pro vozíčkáře.

Čekárna je čistá a musím říci, že i nejútulnější. Tady jsme se cítil příjemně a měl jsme klid na práci. Není tu hluk z nádraží. Místnost opticky prodlužoval plakát Pendolína.

ČD Lounge Praha hlavní nádraží

V ČD Lounge na hlavním nádraží v Praze je pro návštěvníky připravený i počítač, ze kterého mají možnost (placeného) tisku na černobílé tiskárně nebo ho mohou využít k připojení na internet.

Kompletní přehled služeb v ČD Lounge Praha hlavní nádraží

ČD Lounge Pardubice hl. nádraží

Když jsem chtěl vstoupit do pardubického ČD Lounge, dveře byly zamčeny. Nahlížím přes vitrínu dovnitř. Uvnitř nikdo. Chvíli jsem stepoval před dveřmi, třeba se mne někdo všimne.  Kontroluji ceduli na dveřích, otevřeno by měly mít. Možná si pracovník šel jen odskočit. Zkouším ještě jednou vzít za kliku a už jsem vevnitř. Protože jsem zvyklý se vždy prokázat platnou jízdenkou 1. třídy, rozhlížím se, zda je tu nějaká recepce. Ale nikdo nikde. Za chvíli přichází paní, ale i ta je cestující.

Kompletní přehled služeb v ČD Lounge v Pardubicích

Které ČD Lounge je nejlepší a kam raději nechodit

1.března 2024
Projeli jsme všechny ČD Lounge.
Bohužel musíme říci, že kvalita a nabízené služby se liší nádraží od nádraží.

  1. Za nás je nejlepší čekárna v Brně na hlavním nádraží. Trvale je tu přítomen pracovník, máte k dispozici záchod i s přebalovákem. Na občerstvení je tu voda, kávovar a mléko. Sami si můžete udělat i čaj. Nad vchodem jsou odjezdové tabule. Je tu útulnu a kousek na vlak.
  2. Na druhé příčce je čekárna v Praze na hlavním nádraží. Je větší a pohodlnější než v Brně. Je tu trvale přítomen pracovník na recepci. Máte i zde k dispozici vodu, kávu a čaj. Ale není tu záchod. Takže když musíte, tak vás čeká celkem daleká cesta po hale nádraží.
  3. Olomouc hlavní nádraží – menší ale útulná čekárna. Pro přístup zaklepejte na okýnku nejbližší pokladny. Zástrčky na 230 V a stojan s nabíječkami na mobily. Je tu také obrazovka s odjezdy vlaků. Za dveřmi je záchod a přebalovák.
  4. Ostrava Svinov – Problém je ji najít. Na dveřích zvonek. Velmi příjemná a ochotná obsluha. Malá, ale útulná čekárna vyšší kvality. Stolek, zástrčky na 230 V, kabely pro napájení mobilů. Dětský koutek. Záchod s přebalovákem. Není určen pro vozíčkáře.
  5. V Pardubicích na hlavním nádraží jsme čekali na otevření nejdéle. Žádné služby nám nenabídli. Ve velké čekárně mnoho židlí, a hodně zástrček na 230 V. Nabíječky na mobily. Je tu odjezdová tabule a v rohu maličký záchod. Bohužel na záchodě není přebalovák a WC není určeno ani pro vozíčkáře.
  6. Ostrava hlavní nádraží. Musíte u vchodu zazvonit a čekat. Za chvíli se tu objevila paní a čekárnu mi otevřela. Nabídla kávu či vodu. Pak odešla. Zůstal jsme tu sám. Při odchodu mám zabouchnout dveře. Místnost je velká, byť zrovna ne moc útulná. Je tu obrazovka s odjezdy vlaků. Za dveřmi je záchod a sprcha (!). Sprchu bych mnohokrát při svých cestách, zejména v létě, rád využil. A i za ní zaplatil.
  7. Nejhorší je břeclavské ČD Lounge. Čekárna bez jakýchkoliv služeb. Dveře jdou ztuha a musí je Vám odemknout paní pokladní. Malá místnost, žádné nápoje, odjezdová tabule mimo provoz. Záchod tu není. Dětský koutek je uprostřed místnosti.

Podrobné podmínky užití čekáren vyšší kvality ČD Lounge je na stránce ČD.