Pozor Výluka!

Aktuální výluky

Křižanov – Tišnov (-Brno)

Od pátku 1. března 2024 začíná platit dlouhodobý výlukový jízdní řád na trati 250 Praha – Havlíčkův Brod – Brno.
Až do 30. září 2024 nahradí České dráhy všechny vlaky v úseku mezi Křižanovem a Vlkovem u Tišnova náhradními autobusy.

Během výluky budou rychlíky linky R9 (Praha – Havlíčkův Brod – Brno) nahrazeny autobusy, které budou zajištěné po dvou linkách. První pojede z Křižanova bez zastavení do Brna a zpět. Druhá pak z Křižanova do Tišnova a zpět. Náhradní autobusová doprava bude organizována podle výlukového jízdního řádu. V úseku Brno – Tišnov a opačně mohou cestující využít pravidelné vlaky linky S3.

Osobní vlaky linky S3 (Křižanov – Tišnov – Brno hl.n. – Hustopeče u Brna) budou během výluky nahrazené v úseku Křižanov – Vlkov u Tišnova a zpět náhradní autobusovou dopravou, která pojede podle výlukového jízdního řádu.

Olomouc – Krnov (-Opava)

  • od 4. do 8. března 2024, vždy od 8:00 do 14:00 hod.

v pracovní dny od 4. do 22. března vždy od 8 do 14 hodin omezí provoz vlaků Českých drah na trati 310 z Olomouce do Hrubé Vody, Domašova nad Bystřicí, Moravského Berouna a dále směrem do Krnova a Opavy stavební práce. Práce na trati budou probíhat ve dvou etapách a pro každou z nich je vydán samostatný výlukový jízdní řád. Místo vlaků jezdí náhradní autobusová doprava.

V první etapě stavebních prací budou všechny vlaky nahrazeny autobusy v úseku mezi Olomoucí hl.n. a Domašovem nad Bystřicí. Doprava bude organizována podle výlukového jízdního řádu.

U rychlíků linky R27 (Olomouc – Bruntál – Krnov – Opava – Ostrava) pojedou náhradní autobusy v úseku Olomouc hl.n. – Moravský Beroun – Domašov nad Bystřicí. Cestující upozorňujeme, že přestup mezi vlaky a náhradními autobusy bude zajištěn ve stanici Moravský Beroun. Cestující ze stanic Bystrovany až Hrubá Voda dále ve směru Krnov pojedou vždy přes stanici Olomouc hl.n. a nebudou doplácet rozdíl jízdného. Náhradní autobusy za rychlíky pojedou mimo železniční stanici Hlubočky-Mariánské Údolí.

Osobní vlaky budou nahrazené autobusy v úseku Olomouc hl.n. – Hrubá Voda. Z důvodu nízkého průjezdného profilu pod tratí bude na autobusové zastávce “Hlubočky, U továrny“ u všech spojů přestup mezi autobusy.

  • Období od 11. do 15. března 2024 a od 18. do 22. března 2024, vždy od 8:00 do 14:00 hod.

Ve druhé fázi omezí stavební práce provoz vlaků ČD v úseku Hrubá Voda – Moravský Beroun. Doprava bude organizována podle výlukového jízdního řádu.

Stavební práce omezí provoz rychlíků linky R27 (Olomouc – Bruntál – Krnov – Opava – Ostrava). Místo rychlíkových spojů bude v úseku Olomouc hl.n. – Moravský Beroun – Domašov nad Bystřicí zavedena náhradní autobusová doprava. Přestup mezi vlaky a náhradními autobusy bude zajištěn ve stanici Moravský Beroun. Náhradní autobusy budou obsluhovat stanice Moravský Beroun a Domašov nad Bystřicí v opačném pořadí než vlak a zároveň pojedou mimo stanici Hlubočky-Mariánské Údolí.

Cestující ze stanice Domašov nad Bystřicí do směru Olomouc hl.n. a naopak nebudou doplácet rozdíl jízdného přes stanici Moravský Beroun. Stejné opatření bude platit i pro cestující ze stanice Hlubočky-Mariánské Údolí ve směru Krnov a opačně, a to při cestě přes stanici Olomouc hl.n.

Podrobnosti včetně přesné polohy zastávek náhradních autobusů jsou ve výlukových jízdních řádech na stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu .

S pozdravem a přáním pěkného dne

Mezi Trutnovem a Červeným Kostelcem

26. února – 8. března

Po dobu dvou pracovních týdnů bude přerušena železniční dopravu na trati mezi Trutnovem a Červeným Kostelcem.
Ve dnech 26. 2. – 1. 3. a 4. 3. – 8. 3., vždy mezi 7:20 a 15:30 hod., mezi těmito městy nebudou jezdit vlaky. České dráhy zajistí náhradní autobusovou dopravu. Opatření se dotkne především rychlíku Krakonoš a spěšných vlaků na lince Svoboda nad Úpou – Hradec Králové.

Náhradní autobusová doprava bude organizována podle výlukového jízdního řádu. Zavedeny budou dvě linky náhradní autobusové dopravy.

  • Autobusy linky Z budou vyjíždět o cca 10 minut dříve než autobusy linky R a budou zastavovat na zastávkách i ve Velkých a Malých Svatoňovicích.
  • Autobusy linky R staví v zastávkách Trutnov hl.n., Trutnov-Poříčí, Rtyně v Podkrkonoší, autobusová stanice a Červený Kostelec. Náhradní autobusová doprava za ranní osobní vlak Os 5104 Jaroměř – Svoboda nad Úpou bude mimořádně zastavovat i na zastávce Suchovršice.

Zastávky náhradní autobusové dopravy jsou:

  • Červený Kostelec – před staniční budovou
  • Rtyně v Podkrkonoší zastávka – na autobusové zastávce Rtyně v Podkrkonoší, Kampelička;
  • Rtyně v Podkrkonoší – na autobusové zastávce Rtyně v Podkrkonoší, aut.st.;
  • Velké Svatoňovice – na autobusové zastávce Velké Svatoňovice, pod kopečkem;
  • Malé Svatoňovice – před staniční budovou, na autobusové zastávce Malé Svatoňovice, žel.st.;
  • Suchovršice – na autobusové zastávce Suchovršice, odb.žel.zast.;
  • Trutnov střed – na autobusové zastávce Trutnov, Poříčí, žel.st.střed;
  • Trutnov-Poříčí – na autobusové zastávce Trutnov, Poříčí, nám.;
  • Trutnov hlavní nádraží – před staniční budovou

V souvislosti s výlukou je potřeba počítat i s omezením některých služeb. V autobusech náhradní autobusové dopravy bude omezena přeprava jízdních kol, z kapacitních důvodů se přednostně budou přepravovat kočárky.

Výluky co už skončily

Drážďany jsou o víkendu neprůjezdné

Od soboty 24. února od 04:00 nepřetržitě do neděle 25. února 2024 do 04:00 hod. se bude opravovat trolejové vedení ve stanici Dresden Hbf a na přilehlých tratích. Drážďanské nádraží tak bude tento den pro vlaky zcela neprůjezdná.

České dráhy upozorňují cestující na výlukový jízdní řád, který bude platit v sobotu 24. února pro všechny denní vlaky EC na trase Praha – Drážďany – Berlín –
Hamburg / Kiel / Flensburg / Lipsko. Tyto spoje budou během výluky nahrazené v úseku Ústí nad Labem hl.n. – Dresden-Neustadt a zpět autobusovou dopravou. Výluka omezí také noční spojení Praha – Lipsko – Curych a Graz – Vídeň – Praha – Berlín. Od ranních hodin v neděli 25. února budou dálkové vlaky mezi ČR a Německem zajištěny opět v celé trase, dočasně však může být upravené řazení některých spojů.

Vlaky EC Berliner / Hungaria z Prahy do Berlína, Hamburku, Kielu a Flensburku pojedou v sobotu 24. února do stanice Děčín hl.n. Cestující, kteří směřují dále do Německa využijí náhradní autobusovou dopravu, která bude zajištěna v úseku Ústí n. L. hl.n. – Dresden-Neustadt. Ze stanice Dresden-Neustadt do cílových stanic v Německu využijí cestující náhradní vlaky IC, případně ostatní pravidelné vlaky Deutsche Bahn. Náhradní autobusy nebudou obsluhovat stanice Děčín hl.n., Bad Schandau a Dresden Hbf. Podobně bude organizována i doprava v opačném směru.

Vlaky EC 458 a EC 459 Canopus pojedou během výluky v úseku Praha hl.n. – Děčín hl.n. a opačně bez omezení, v úseku Ústí nad Labem hl.n. – Dresden-Neustadt a zpět budou nahrazené autobusy a v úseku Dresden-Neustadt – Leipzig Hbf mohou cestující využít náhradní vlaky IC 2508 a 2509. Přímé vozy Praha –
Curych pojedou v noci 23. / 24. února pouze v úseku Leipzig Hbf – Zürich HB, následující noc 24. / 25. února pojedou přímé vozy z Curychu pouze do stanice Leipzig Hbf.

Vlaky nightjet 456 a 457 budou nahrazené autobusy v úseku Děčín hl.n. – Dresden-Neustadt a opačně. V úseku Dresden-Neustadt – Berlin Hbf a opačně cestující využijí náhradní vlaky IC 2506 a 2507 sestavené pouze z vozů k sezení.

Cestující ze stanice Děčín hl.n. do stanice Dresden-Neustadt a dále mohou využít v úseku Děčín hl.n. – Ústí nad Labem hl.n. vnitrostátní vlaky bez doplatku jízdného za jízdu oklikou. Stejné opatření bude platit i v opačném směru.

Detaily o provozu dálkových vlaků EC během sobotních stavebních prací v Drážďanech jsou ve výlukovém jízdním řádu na těchto stránkách. Práce na železniční infrastruktuře omezí také regionální vlaky v Drážďanech a okolí, cestujícím proto doporučujeme, aby se o provozu těchto linek informovali na stránkách dopravce Deutsche Bahn nebo Dopravního svazu Horního Polabí (VVO).

13 dní bez přímého spojení na Slovensko

Modernizace trati v úseku mezi Lanžhotem a slovenskými Kúty od konce tohoto týdne na téměř dva týdny omezí provoz mezistátních vlaků ČD a RegioJet na lince Praha – Brno – Bratislava – Budapešť.
V souvislosti se stavebními pracemi je nutné v době od pátku 13. října od 9:15 hod. nepřetržitě do středy 25. října do 16:45 hod. přesměrovat všechny dálkové vlaky ČD v úseku mezi Břeclaví a Kúty po odklonové trase přes Hodonín a Holíč nad Moravou. Aby se v souvislosti s delší jízdní dobou nepřenášela zpoždění dále do českého a slovenského vnitrozemí, budou všechny původně přímé vlaky EuroCity rozdělené v Břeclavi bez čekání na zmeškaný spoj. Dále do Prahy nebo Bratislavy bude potřeba přestoupit do jiného vlaku. Jízdní doba mezi českou a slovenskou metropolí se kvůli tomu dočasně prodlouží o hodinu.

Odklonová trasa přes Hodonín a Holíč je asi o 45 – 50 minut delší. V úseku z Hodonína přes Holíč nad Moravou do Kútů je navíc trať jednokolejná. Proto se zavádí tyto opatření:

RegioJet

RegioJet má u dvou spojů s odjezdem z Břeclavi v 10:25 a ve 14:25 v úseku Břeclav – Bratislava zavedenou náhradní autobusovou dopravu.  Vlaky končí v Břeclavi, dál autobusy. Spoje s odjezdem z Břeclavi v 18:20 a 20:20 pojedou po odklonové trase. Předpokládané zpoždění v Bratislavě bude 60 minut.

České dráhy

Protože by se delší jízdní doba negativně projevila na jízdních řádech dále ve směru do českého i slovenského vnitrozemí, po vzájemné dohodě se Železniční společnosti Slovensko a českým i slovenským správcem železniční infrastruktury, tedy Správou železnic a Železnicemi Slovenské republiky, jsme dospěli k rozhodnutí, že všechny původně přímé dálkové vlaky v Břeclavi dočasně rozlomíme na dvě ramena, u nichž nebude zajištěn vzájemný přestup. V Břeclavi budou upravené časy odjezdů a příjezdů vlaků a přestupní vazby, proto prosíme cestující, aby věnovali plánování cesty na Slovensko nebo do Maďarska zvýšenou pozornost,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Cestující, kteří během výluky pojedou z Prahy nebo Brna do Bratislavy a Budapešti nebo naopak by neměli přehlédnout výlukový jízdní řád speciálně vydaný pro období od 13. do 25. října.

Mezi Prahou a Břeclaví pojedou vlaky v obvyklých časech jako spoje InterCity. Z Břeclavi ve směru na Slovensko budou vlaky EuroCity oproti běžnému jízdnímu řádu odjíždět asi o 40 minut dříve a bez návaznosti od vlaku z Prahy.

Cestující z Prahy a Brna tak budou muset vyrazit o hodinu dříve vlakem railjet a v Břeclavi přestoupit. V opačném směru ze Slovenska budou vlaky EC přijíždět do Břeclavi asi o 50 minut později. V Břeclavi cestující přestoupí do vlaku railjet směrem do Brna a Prahy nebo pojedou pozdějším vlakem IC.

Railjety ČD budou plné

Vzhledem k tomu, že cestující mezi ČR, Slovenskem a Maďarskem budou během výluky využívat v úseku z Prahy do Břeclavi a zpět vlaky railjet, doporučujeme ostatním cestujícím, aby při cestách ve vnitrostátním úseku Praha – Pardubice – Brno – Břeclav a zpět využívali vlaky IC (odjezdy z Prahy hl.n. do Břeclavi ve dvouhodinovém intervalu od 5:45 do 17:45, zpět z Břeclavi do Prahy každé dvě hodiny od 7:07 do 19:07).

U některých ranních a večerních vlaků je potřeba počítat s odchylkami:

  • Ve stanici Břeclav bude ve večerních hodinách zajištěn přestup mezi vlaky IC 583 (Praha hl.n. 17:45 – Břeclav 20:52) a EC 283 (Břeclav 20:55 – Nové Zámky 23:09). U vlaku EC 283 je potřeba počítat v části trasy za odklonem se zpožděním cca 40 – 60 minut.
  • Ve stanici Hodonín bude zajištěn přestup mezi vlaky EC 270 (Budapest Nyugati pu. 17:29 – Hodonín 21:27) a IC 10270 (Hodonín 21:32 – Praha hl.n. 01:04).
  • Ve dnech 14. až 25. října pojede vlak IC 271 v úseku Brno hl. n. – Kúty dříve (odj. z Brna hl.n. v 5:31).
    V pravidelném čase pojede jako náhrada vlak IC 10271 s odjezdem z Brna hl.n. v 6:22.

Stavební práce na česko-slovenském pomezí budou mít vliv také na pár vlaků EC 130 / 131 Báthory z polského Terespolu přes Varšavu, Katowice, Ostravu, Přerov a Břeclav do Bratislavy a Budapešti, resp. naopak. Tyto vlaky pojedou během výluky odklonem přes Hodonín a Holíč nad Moravou a v obou směrech nebudou obsluhovat stanici Břeclav.
Přímé vozy z Budapešti do Varšavy / Berlína, resp. v opačném směru pojedou během výluky mimo stanici Břeclav. Ze stanice Budapest Nyugati pu. budou odjíždět na spoji EC 270 s odjezdem v 17:29. Na stejném spoji bude řazený i přímý lůžkový vůz do Prahy, který pojede přes Břeclav. Přímý vůz Praha – Budapešť pojede jako obvykle na spojích IC 587 / EN 477, odjezd vlaku EN 477 z Břeclavi ale bude o 65 minut dříve, tj. už ve 3:50.

Výluka trati Trutnov – Hradec Králové, 3. – 10.července 2023

Z důvodu stavební činnosti bude od pondělí 3.července nepřetržitě do půlnoci 10. července přerušen provoz vlaků na trati č. 041 v úseku Hněvčeves – Hradec Králové hl.n. Po dobu výluky budou všechny vlaky nahrazeny autobusy, které pojedou podle pravidelného jízdního řádu.

Upozorňujeme cestující, že zastávka Plotiště nad Labem nebude z důvodu částečné uzavírky kruhového objezdu obsluhována.

Umístnění zastávek náhradní autobusové dopravy:

Hradec Králové hlavní nádraží  – před staniční budovou na zastávce MHD „F“ (odjezdy); stanoviště „J“ (příjezdy)
Plotiště nad Labem – neobsluhuje se
Všestary – na autobusové zastávce „Všestary, žel.st.“
Dlouhé Dvory  – na silnici u přejezdu poblíž železniční zastávky
Dohalice – u přejezdu na silnici Dohalice – Mokrovousy u stezky k železniční zastávce
Sadová – na autobusové zastávce „Sadová, žel.st.“
Hněvčeves – před staniční budovou

Z důvodu výluky mohou mít vlaky zpoždění o 5 až 10 minut.

Výluka na trati Pardubice – Hradec Králové – Jaroměř, 1. až 10. července 2023

Na trati bude od soboty 1. července od 00:00 nepřetržitě do 10. července 2023 do 18:00 hod. přerušen provoz vlaků na trati č. 031 v úseku Pardubice – Hradec Králové. Po dobu výluky budou všechny vlaky nahrazeny autobusy, které pojedou podle výlukového jízdního řádu v upravených časových polohách.

Umístnění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Pardubice hl. n.  – před staniční budovou, stanoviště č. 6
Pardubice-Rosice nad Labem  – ve dvoře vedle staniční budovy
Pardubice-Semtín  – na autobusové zastávce MHD „Semtín, zastávka“
Stéblová obec – na autobusové zastávce „Stéblová, Obú“
Stéblová – neobsluhuje se
Čeperka – na autobusové zastávce „Čeperka“
Opatovice nad Labem-Pohřebačka   – na autobusové zastávce „Opatovice nad Labem,Pohřebačka, odb. žel. st.“
Opatovice nad Labem – na autobusové zastávce „Opatovice nad Labem, ObÚ“
Hradec Králové hl. n. – před staniční budovou na zastávce MHD „E“ (nástup) a „I“ (výstup)

Z důvodu výluky mohou vlaky nabírat zpoždění o 5 až 10 minut.

Výluka na trati kolem Kladna, od 1. do 21. července 2023

Na tratích č. 093, 120, 121 a 122 bude od 1. do 21. července 2023 obousměrně přerušen provoz vlaků v úsecích

  • Praha – Hostivice – Kladno,
  • Hostivice – Jeneč – Podlešín a
  • Hostivice – Rudná u Prahy.

Opatření se týká všech vlaků vedených v těchto úsecích.

Současně s touto výlukou začíná také další dlouhodobá výluka – obousměrné přerušení provozu vlaků linky S45 v úseku Kladno – Brandýsek od 1. července 2023 do 31. července 2024.

Ve vyloučených úsecích bude zavedena náhradní autobusová doprava. Z Prahy do Kladna pojedou 3 náhradní linky XS5, XR24 a XR45. Všechny tyto linky budou začínat v zastávce Nádraží Veleslavín s možností přestupu na metro i tramvaje ve směru z centra (jízdní doklady železničních dopravců pak budou platit i ve vybraných úsecích metra a tramvají).

Další náhradní autobusové linky pojedou v ostatních vyloučených úsecích. Z důvodu omezení vlaků nebude oproti loňskému roku omezován během letních prázdnin provoz autobusových linek mezi Prahou a Kladnem.

Výletní vlak Cyklohráček pojede odklonem přes Kralupy nad Vltavou, přes Noutonice jej nahradí linka XS54.

Podrobnosti najdete pod tímto odkaz na PID.